Under overflaten (Lydbok-CD)

Serie: Karen Pirie 4

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Under overflaten er krim i verdensklasse, bejublet av anerkjente kritikere i det store utland. Hovedpersonen, kriminalsjef Karen Pirie, er dessuten en karakter å bli ordentlig glad i. Sympatisk, varm, tøff og rettferdig – et menneske man gjerne skulle hatt som sin beste venn når det røyner på.

En drivende god, spennende thriller – med en hovedperson du ikke har lyst til å slippe når siste side er lest!

Forfatter:
Innbinding: Lydbok-CD
Utgivelsesår: 2017
Innleser: Nergaard, Ivar
Spilletid: 11:13
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Out of Bounds
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie:
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202564261
Kategori: Lydbøker voksne
Omtale Under overflaten

Karens modige hjerte

Karen Pirie prøver så godt hun kan å stable livet på beina igjen etter at hun mistet mannen Phil, sitt livs kjærlighet. Da er jobben god å ha, den får tankene over på noe annet.
Karen leder avdelingen for historiske saker i det skotske politiet. Her ligger de sakene som aldri ble løst, men som åpnes igjen dersom det dukker opp nye beviser.

Voldtekten og drapet på 24-årige Tina McDonald i Glasgow i 1996 er en av de historiske sakene som plager Karen mest. Fæl sak, og gjerningsmannen ble aldri tatt. Men plutselig dukker det opp en ny DNA-match, 20 år senere. En syttenåring har kjørt en stjålet bil i fylla, krasjet og ligger i koma. DNA-prøven av ham linker den mannlige delen av hans familie til den gamle Tina-saken. Det betyr at guttens far eller onkel kan være skyldig. Men alt blir mye mer komplisert enn Karen hadde sett for seg. Syttenåringen ble nemlig adoptert, og de biologiske foreldrene hans er ukjente…

Til toppen

Andre utgaver

Under overflaten
Bokmål Innbundet 2017
Under overflaten
Bokmål Ebok 2017
Under overflaten
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017
Under overflaten
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Under overflaten
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Val McDermid:

Anmeldelser av Under overflaten

«Klassisk pageturner som enkelt og med hell både kan oversettes og filmatiseres.»
The Express 

«Ingen skriver bedre krim, rett og slett.»
Peterborough Telegraph

«En utrolig spennende thriller, med elegant plot, intelligent uttenkte karakterer og fascinerende detaljer.»
The Sunday Mirror

«En velskrevet og besettende roman … Jeg vil gjerne se mye mer til kriminalsjef Pirie.»
The Irish Times

Til toppen

Intervju

En verdig forfatter

Val McDermid er ikke bare opptatt av å skrive god krim. Bøkene hennes har alltid en ekstra dimensjon som handler om å bry seg om andre. 

Hun slutter aldri å levere. Under overflaten er krimroman nummer 30. Hun er belønnet med Crime Writers Associations aller høyeste utmerkelse for et forfatterskap av en særlig høy kvalitet. Før hun ble forfatter var hun krimreporter i seksten år, med tilnavnet Killer. Hun har flere helter i bøkene, og i fjor kom bok nummer 4 med Karen Pirie i hovedrollen. Nok en bestselgersuksess, selvfølgelig. 

Tar for liten plass

– Nei, jeg er ikke Karen Pirie, og Karen Pirie er ikke meg. Vi er begge kvinner og har på oss BH, men det er også den eneste likheten mellom den sylskarpe politikvinnen og meg. Folk har en tendens til å anta at fordi Karen er fra Kirkcaldy, samme sted som meg, og litt overvektig, er hun et speilbilde av meg. Hun er virkelig ikke meg, tro meg, det er fiksjon. Jeg har skapt Karen slik jeg ville at hun skulle være, en kvinne som tar kommandoen når det er behov. Det betyr også at hun tar plass, og det er bra. I vår tid tar for mange kvinner for liten plass, sier Val McDermid til en stor skotsk avis.

Ti millioner bøker

Bøkene hennes er oversatt til 30 språk, og hun har solgt over ti millioner bøker over hele verden. Hennes syn på samfunnet reflekterer hennes valg av skurker. I Under overflaten er en av dem en selvsentrert mediemogul opptatt av familieverdier. I forrige roman tok hun for seg et spesifikt internettroll. Men når hun skriver, glemmer hun virkelighetens verden.

En ekstra dimensjon

Under overflaten er gjennomsyret av Val McDermids litterære holdninger. En politihelt som bryr seg om de etterlatte, og etterlever de idealene hun har for skrivingen. I tillegg er boken politisk aktuell, vi får innsyn i situasjonen til syriske flyktninger i Skottland. Hun mener at skjønnlitterære forfattere ikke skal være redde for å ta opp sosialpolitiske temaer som for eksempel rasisme og homofobi, det gir krimromaner en ekstra dimensjon.

Bøkene som kommer

– Jeg er ikke spesielt opptatt av fortiden, sa hun i forbindelse med at Under overflaten er krimroman nummer 30. Hun foretrekker å se fremover, det er bøkene som kommer som interesserer henne. Hun er godt voksen, over 60, og et realt forbilde for mange forfattere. Selv har hun mange. Agatha Christie, selvsagt. Margaret Atwood, Patricia Highsmith og Ruth Rendell er også viktige skrivere i hennes profesjonelle liv. Hun er en sann djevel til å suge til seg skrivekunst fra alle sine litterære idealer, akkurat slik hun gjorde fra Sara Paretsky for tretti bøker siden.

Til toppen

Bøker i serien