Jeg kan se i mørket av Karin Fossum (Lydbok MP3-CD)

Jeg kan se i mørket (Lydbok MP3-CD)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Lydbok MP3-CD
Utgivelsesår: 2011
Innleser: Haugen, Kim
Spilletid: 7:02
Antall enheter: 1
Filstørrelse: 386.0 MB
Filformat: MP3
Forlag: Cappelen Damm Lydbok
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202366551
Omtale Jeg kan se i mørket

Sykepleieren fra helvete

Den ensomme Riktor har i mange år vært ansatt på Løkkas sykehjem. Tilsynelatende en vanlig mann, stillfarende og høflig. Men når sjansen byr seg, lugger han pasientene i håret og heller medisinen deres i do; han er «sykepleieren fra helvete».

I Karin Fossums nye krim ulmer ondskapen gjennom hele handlingen. I elleve år har sykepleieren Riktor mishandlet pasienter i fred på sykehjemmet Løkka. Han har ingen venner og lever uten gode forbindelser til andre mennesker. Moren hans har fortalt at den står sterkest som står alene, og han fryder seg over ensomhetens frihet og fortreffelighet. Riktor angrer aldri på smerten og torturen han påfører, han eier hverken empati eller samvittighet.

Uten anger
Etter hvert merker Riktor at kollegaer ser rart på ham, og pasientene skriker av frykt når han nærmer seg. Men Riktor løfter hodet, han eier verden og føler ingen skyld. Hans forstyrrede sinn får ham til å gjøre ting som etter hvert får alvorlige konsekvenser. Han vet hva han gjør, ofte med en så enkel grunn som at drankeren Arnfinn stjeler en hundrelapp fra ham. Eller når han ser en skiløper gå gjennom isen og forsvinne i dypet uten å varsle. Ingen andre har sett det, bare han. Han er den utvalgte som vet, men ikke varsler. Eller som han selv sier det: «Jeg har ikke behov for å lette på samvittigheten. Jeg eier ikke samvittighet, så det er ingenting å lette på ...»


Ulmende ondskap
Etter hvert snører rekken av samvittighetsløse handlinger nettet tettere rundt Riktor, og han får flere og flere besøk av etterforskeren Randers. Hvor var han da drankeren Arnfinn forsvant? Var han på vakt da gamle Nelly Friis døde? Varsomt trekker Karin Fossum trådene i nettet rundt Riktor og den ulmende ondskapen formelig dirrer under overflaten. Når Fossum skriver virker det så såre enkelt. Et par personer, en møteplass, en enkel gjerning. Mysteriet ligger ikke i hvem som er skyldig, men hvorfor forbrytelsen blir begått. Sakte, men sikkert får vi innblikk i et sinn som er ødelagt, og vi ser hvordan motiv er koblet til drap. Karin Fossum viser på mesterlig vis hvilke forferdelige konsekvenser det får når sånne mennesker er på feil sted til feil tid. Karin Fossum har fått mange priser for sine romaner, og vi tar neppe feil når vi antyder at dette er en krim du bare må få med deg. Rett og slett fordi den gjør noe med deg.

Til toppen

Andre utgaver

Jeg kan se i mørket
Bokmål Ebok 2011
Jeg kan se i mørket
Bokmål Lydbok-CD 2011
Jeg kan se i mørket
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011

Flere bøker av Karin Fossum: