Barndom av Odd Børretzen (Lydbok-CD)

Barndom (Lydbok-CD)

Min barndoms verden - Kristian Kvart og jeg

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Lydbok-CD
Utgivelsesår: 2011
Innleser: Børretzen, Odd
Spilletid: 4:43
Antall enheter: 4
Forlag: Cappelen Damm Lydbok
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202357801
Kategori: Lydbøker voksne
Omtale Barndom

Odd Børretzens barndom

«Da jeg ble født, var kongeriket Norge ett av de minste og yngste land i Europa og ett av de aller fattigste. Nå er kongeriket blitt 80 år eldre, og er kanskje det rikeste. Og vår nye rikdom syns på oss. Trafikken, i norske byer og på landet, er full av blanke biler og vi har lystbåter store som hus. Vi arrangerer store, internasjonale fredskonferanser og vi reiser over halve kloden for å ta et bad midt på vinteren og mange har feriehus i Spania eller sommerleilighet i Nice. I min barndoms verden kjente jeg ingen som hadde sett en neger og det var bara Kongen og noen få til som hadde egen bil.»

Barndom skildrer Odd Børretzen sin barndom på Grorud i Oslo i mellomkrigstiden, den gangen hekser og helter var en viktig del av hverdagen. For eksempel var nabokona heks, for det hadde han hørt moren kalle henne. Fritjof Nansen, Hjalmar Johansen og flyveren Willy i Allers var helter.  Men ikke så store helter som Odds bror, som visste alt og kunne alt. Odd var en dypt religiøs gutt som spekulerte mye på den ringen Jesus hadde over hodet.
I den siste delen av Barndom står forfatteren i overgangen mellom barndom og voksen. Verden er blitt større og farligere, men fremdeles kretser livet mest om de nære ting. At det var krig opptok ham mindre enn at verden plutselig var full av jenter. Utenpå så han og hans kamerater ut som unge, stilferdige mennesker, men inni var de som vulkaner.

Dette er en barndom og oppvekst som interesserer oss mennesker av i dag, nettopp fordi det er så lenge siden og samtidig så nært. Verden den gang var svært annerledes enn i dag, og Odd Børretzens tidsreise tilbake til barndommen viser oss hvilken enorm utvikling som er skjedd de siste åtti årene.

I tillegg til barndomsskildringene inneholder lydboken følgende sanger: 1942, Drømmen om Amerika, Mørkeredd.

Til toppen

Andre utgaver

Barndom
Bokmål Lydbok MP3-CD 2011
Barndom
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011

Flere bøker av Odd Børretzen:

Om forfatter Odd Børretzen

Odd Børretzen (f. 1926) beskriver seg selv som en lapskaus av forholdsvis tilfeldige opplevelser, som har samlet seg i løpet av livet. I sine to bestselgende bøker om sin barndom, Min barndoms verden og Kristian Kvart og jeg, får vi høre hvordan oppveksten i etterkrigstiden på Grorud formet en tynn liten gutt, som fryktet hekse-nabokona og beundret til Fridtjof Nansen. I dag omtales han som en “vis gammel mann” som har en unik evne til å reflektere omkring det å være menneske.

Til toppen